၀က္သားလံုး ခ်ိဳခ်ဥ္

 

၀က္သားလံုးေၾကာ္ရန္
 ၀က္သားလံုးခ်ိဳခ်ဥ္ ၂ေယာက္စာ အတြက္ ပထမဆံုး ၀က္သားအေၾက ၂၅၀ ဂရမ္ကို သၾကား တစ္ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ (ၾကက္သားမွုန္႔+ ငရုပ္ေကာင္းအၿဖဴ+ ဆား)တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၂မႊာ ညက္ညက္ေထာင္း၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ တစ္ဇြန္း၊ ငရုပ္ေကာင္း( black pepper)အနည္းငယ္(one pinch)၊ တရုတ္မဆလာ အနည္းငယ္ (one pinch)၊ Corn flour တစ္ဇြန္း၊ Bread crumbs တစ္ဇြန္း၊ ဆီ တစ္ဇြန္းထည္႔ နယ္ၿပီး အလံုးေလးေတြ လံုးထားပါ။ လံုးတဲ႔ေနရာမွာ ဆီကို လက္မွာ အရင္ရဲႊရဲႊသုတ္ၿပီးလံုးရင္ အလံုးေလးေတြလဲ လွတယ္။ လက္မွာလဲ မကပ္ေတာ႔ဘူးေပါ႔ဂ်ာ။ (ဇြန္းဆိုတာကေတာ႔ လၻက္ရည္ဇြန္း ၿဖစ္ပါတယ္။)






ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲမွာ မီးအေနေတာ္ထား၊ ဆီကို ၀က္သားလံုး တစ္၀က္ၿမဳတ္ရံုေလာက္ထည္႔ၿပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ဆီအမ်ားၾကီးမလိုလို႔ တစ္၀က္နဲ႔ပဲေၾကာ္ပါတယ္။ ဆီၤေတြက ေၾကာ္ၿပီးရင္ အပိုေတြအမ်ားၾကီး ၿဖစ္ေနမွာေၾကာက္လို႔ပါ။



၀က္သားလံုးေလးေတြ အနည္းငယ္ မာလာရင္ အက်က္ညီေအာင္ အသာေလးေမႊေပးပါ။ အေရာင္အနည္းငယ္နီၿပီး ၾကြပ္လာရင္ ဆယ္ထားလိုက္ပါ။




အသီးအႏွံမ်ား အဆင္သင္႔ၿပင္ထားရန္ (၂ေယာက္စာ)
မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ တရုတ္နံနံအၾကီးစား (celery)၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အစရွိသည္တို႔ကို ပံုပါအတိုင္း ခပ္ေသးေသး လွီးၿဖတ္ထားပါ။ ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကို အေခ်ာင္းေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၂မႊာေလာက္ကို chop လုပ္ထားပါ။ နာနတ္သီးဗူးမွ နာနတ္သီးတံုးေလးေတြလဲ ၾကိဳက္ရင္ထည္႔ႏိူင္ပါတယ္။



ခ်ိဳခ်ဥ္ ေဆာ႔စ္ ေဖ်ာ္ရန္ (၂ေယာက္စာ ေၾကာ္ရန္)
ေရ ၁၅၀ ml
နာနတ္သီးဗူးမွ အခ်ိဳရည္ ၅ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔စ္ ၅ဇြန္း
ေၿပာင္းမွုန္႔ (သို႔) ေကာ္မွဳန္႔ တစ္ဇြန္း
သၾကားတစ္ဇြန္း
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ရည္ တစ္ဇြန္း
ၾကက္သားမွဳန္႔ ဇြန္းတစ္၀က္
သံပုရာရည္ (သို႔) ရွာလကာရည္ တစ္ဇြန္း
(ဇြန္းဆိုတာကေတာ႔ လၻက္ရည္ဇြန္း ၿဖစ္ပါတယ္။)
အေပၚကပစၥည္းေတြ အားလံုးကို ေၾကြပန္းကန္လံုးတစ္ခုမွာ ေရာၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ေကာ္မွုန္႔နဲ႔ ေရကို အရင္သမေအာင္ ေမႊေပးေစလိုပါတယ္။ ၿပီးမွ က်န္တာေတြထည္႔ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ပ်စ္လာေအာင္တည္လိုက္ရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ႔စ္ (sweet and sour sauce) ရပါၿပီ။




ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ ေၾကာ္ေတာ႔မယ္



ဒယ္အိုးကို မီး medium ထားၿပီး ေစာနက ၀က္သားလံုးေၾကာ္ထားတဲ႔ဆီ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔ထည္႔ပါ။ ဂ်င္းအေခ်ာင္းေလးေတြ အရင္ထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီညိုေရာင္သန္းလာရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲက ပိုၾကာၾကာေၾကာ္ရမဲ႔ မံုလာဥနီနဲ႔ ပန္းေဂၚဖီအရင္ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ ပဲငံၿပာရည္အခ်ိဳရည္ ၂ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ တစ္ဇြန္း တို႔ကိုလည္း ထည္႔ေမႊေပးပါ။ ခဏေနရင္ၾကက္သြန္နီ၊ တရုတ္နံနံ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ိကိုပါထည္႔ပါ။ အသီးအရြက္ေတြ က်က္ခါနီးမွာ ၀က္သားလံုးထည္႔ပါ။ ငရုပ္ေကာင္းထည္႔ေမႊေပးပါ။





ေနာက္ဆံုး ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ႔စ္ကို ေလာင္းထည္႔ၿပီး ေမႊေပးပါ။ မီးကို ေလွ်ာ႔ေပးပါ။ ေဆာ႔စ္က ပူလို႔ အရည္ခမ္းသြားရင္ ေရလိုသေလာက္ထပ္ထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို စိမ္းေနေအာင္ ေနာက္ဆံုးမွထည္႔ပါ။ တစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးၿပီးရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ စားဖို႔ အဆင္သင္႔ၿဖစ္ပါၿပီ။ ၿပင္ထားတာ အၿမင္လွေအာင္ ပန္းကန္ၿပားအၾကီးထဲကို ေလာင္းခ်ပါ။



လိုက္ဖက္တဲ႔ ဟင္းကေတာ႔ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ဥ၄လံုးကို ေဖာက္၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္၀က္ကို chop လုပ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ပါးပါးလွီး၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ တို႔နဲ႔ ၾကြပ္ၿပီး အခ်ပ္ၾကီးေတြၿဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။


Ref: TTSweet